Antwerpse vzw lanceert eerste dromendatabase voor personen met een verstandelijke beperking ter wereld

In schoten is vandaag ‘s werelds eerste dromendatabase gelanceerd. Mensen met een beperking die een droom hebben om iets te verwezenlijken kunnen die vanaf nu opsturen naar Studijo Bos, een vzw die elk kwartaal een dromer zal helpen zijn droom waar te maken. 

Peters droom gaf de allereerste aanzet om Studijo bos op te starten.  Peter heeft het downsyndroom. Tijdens zijn middagpauzes, schreef hij in schriftjes. Deze staan vol plannen, dromen, ceremonies,….  In een leven zonder Down, was Peter misschien weddingplanner, of ceremoniemeester. Dorien werkte in het dagcentrum van Peter. Gefascineerd keek ze toe, hoe Peter zijn hart en ziel neerschreef … Ze wist dat ze niet enkel Peter, maar ook feestvierders onvergetelijke momenten zou kunnen bezorgen, als ze hem hierbij hielp. Op een dag gooide ze het op een akkoordje met Peter… Ze legde hem uit dat ze ongelooflijk betoverd was door het BOS. Het bos met al haar magische verhalen, dieren en geheimen en stelde hem een samenwerking voor. Ondertussen  organiseerden ze samen een geboortewandeling, een coronaproof doopsel. Zowel aanwezigen, als de trotse ouders gingen met een onvergetelijke herinnering naar huis…Nieuwe aanvragen kwamen binnen voor nog een geboortewandeling, een huwelijk, een lentefeest…. Zo wilt studijo BOS  verder werken. Talenten en dromen van verschillende “doelpublieken” linken aan onze duurzame filosofie. Yves Helsen bestuurslid verduidelijkt: “Studijo BOS werkt niet aanbod maar vraaggericht. We werken op basis van talenten en potenties. Dit maakt onze vzw uniek. Zo willen we mensen op hun eigen wijze volwaardig laten mee participeren in onze maatschappij.”

Studijo BOS wilt zoveel mogelijk dromen van volwassen personen met “een verstandelijke beperking” verzamelen. Ze richten zich op mensen woonachtig in het noordelijke deel van de provincie Antwerpen, inclusief het stedelijk gebied.

Vervolgens tracht ze een droom te lanceren. Hiermee zullen ze een kwartaal experimenteren. Indien blijkt dat de realisatie van de droom financieel haalbaar is, dan volgt een doorstart van het project. De derde lancering van een nieuw dromer zal mogelijks in januari 2022 plaatsvinden. Er zijn namelijk al twee dromers gelanceerd. Peter die graag ceremoniemeester wilt zijn en Maxime met het syndroom van Down, die graag kinderactiviteiten organiseert. Op basis van de ideeën van Maxime organiseert studijo BOS tijdens de kerstvakantie een avontuurlijke survivalkamp.

De selectie van een droom gebeurd op basis van een haalbaarheidsstudie en conform hun ecologische visie. Om dit proces te financieren zoekt studijo BOS nog naar mecenassen.

Dromers kunnen hun dromen doorsturen naar de website www.studijobos.com