Bye bye 40.000 vierkante meter gazon

Op 10 april lanceerde gemeente & ocmw Zoersel de campagne ‘Bye Bye Grass’. Ze riepen hun bewoners daarbij op om hun gras te laten groeien en dus luier te zijn in hun tuin. En wat doen ze dat goed! Samen lieten ze al bijna 40.000 vierkante meter gazon verruigen. Een echte topprestatie!

De inwoners én de leerlingen uit de Zoerselse basisscholen deden massaal mee.

Enkele cijfers (op 4 juni ’21):

 • Meer dan 260 burgers vulden hun verruigde aantal vierkante meters in op de bijenvriendelijke teller.
 • Om precies te zijn is er al 39.778 vierkante meter gazon verruigd. Vergelijk het met zes keer de opper-vlakte van een voetbalveld.
 • Al meer dan 3.977.000 bijen en vlinders kregen zo een nieuwe thuis.
 • Zo’n 120 burgers vroegen een bermbord aan en plaatsten dit in hun berm om te laten zien dat deze absoluut niet gemaaid mag worden.

Wie nog graag aansluit, kan absoluut nog meedoen! En het is poepsimpel:

 • Kies een mooi stukje tuin.
 • Maai dat stukje slechts twee maal per jaar.
 • Vul het aantal vierkante meters verruigde tuin in op de bijenvriendelijke teller.
 • Vraag een gratis bermbord aan.
 • Maai mei niet en juni maar een beetje.

En het is nog niet gedaan. Wie wil, kan zijn gras gerust nog wat verder laten groeien of het slechts gedeeltelijk maaien en het andere stuk gazon laten verruigen. Het is aan te raden om de verruigde stukken slechts twee maal per jaar (tweede helft juni en tweede helft september) te maaien en het maaisel af te voeren. Hoe schraler en armer de bodem, hoe meer bloemetjes er de komende jaren zullen groeien…

Minder maaien betekent ook langere wortels. En hoe langer de wortels van het gras, hoe beter het bestand is tegen de droogte en hoe kleiner de kans op een ‘rosse’ grasmat.

nog tips Op www.zoersel.be/byebyegrass staan heel wat ludieke filmpjes waarin Zoerselaar en gepassioneerd natuur-liefhebber Dieter Coppens haarfijn uitlegt waarom het gras laten groeien zo belangrijk is voor de biodiversiteit.

Slotmoment klimaatbende

Die biodiversiteit boosten is maar één van de zaken die de leerlingen van de Zoerselse basisscholen het afgelopen jaar hebben gedaan. Want naast het ondersteunen van de bye bye grass-campagne zetten de vijfde en/of zesde leerjaren zich ook dit jaar weer in als ‘klimaatbende’. Het hele jaar door ondernamen deze jonge klimaatambassadeurs allerhande acties.

“Ze kregen doorheen het jaar drie opdrachten die ze, met de nodige ondersteuning van MOS (Milieuproject Op School), tot een goed einde moesten brengen”, legt Els Beeckx, klimaatmedewerker van gemeente & ocmw Zoersel, uit.

Opdracht 1: Aan de slag met een energiekoffer

Doel: meten is weten.

De kinderen kregen een koffer met daarin een heleboel meetapparatuur (licht-, CO2-, temperatuur- en voltme-ters) waarmee ze zelf aan de slag konden gaan.

Opdracht 2: Bedenk een klimaatactie op maat van jouw school

Doel: energie besparen of de biodiversiteit boosten.

 • De Elisabethschool legde een vlindertuin aan.
 • Beuk & Noot liet banners maken die moeten voorkomen dat wagens stationair blijven draaien op de parking.
 • De Antoniusschool ging aan de slag om de speelplaats drastisch te vergroenen.
 • Pierenbos daagde alle klassen uit en deden onder andere acties om het fietsen te stimuleren, water te besparen en om sluipverbruik (lekkende elektriciteit) tegen te gaan.
 • De Kiekeboes ging de strijd aan tegen sluipverbruik met een postercampagne en zaaide een bloe-menweide in.

Opdracht 3: Ice cube challenge

Doel: bewust worden van het belang om goed te isoleren.

De kinderen werden uitgedaagd om ijsblokken zo lang mogelijk ‘heel’ te houden (en dus niet te laten smelten). Hoe ze dat deden, was aan hen om uit te dokteren.

De afgelopen weken werd er in vier scholen al een slotmoment georganiseerd waarbij de kinderen toelichtten hoe ze de verschillende uitdagingen hebben aangepakt én vervuld. Vrijdag 4 juni is Pierenbos nog aan de beurt. Net zoals bij de andere scholen worden de leerlingen van de klimaatbende getrakteerd op een ijsje en gaan ze naar huis met een verdiende oorkonde en klimaatbendetattoo.