Ekeren herdenkt neerstorten van Britse Lancaster-bommenwerper

Het is vandaag exact 78 jaar geleden dat een Duitse nachtjager een Britse Lancaster-bommenwerper neerhaalde boven Ekeren. De zeven bemanningsleden van de bommenwerper overleefden dit niet. Het districtsbestuur legde vandaag ter nagedachtenis bloemen aan het Lancaster-monument op de hoek van de Wielseweg en het Laar.

Een klaroenblazer startte de herdenking met ‘Te Velde’, nadien werden er bloemenkransen neergelegd door het Ekerse districtscollege, een delegatie van de politie, de Nationale Vereniging Miliciens en Beroepsmilitairen van België en het Coördinatiecomité der Vaderlandslievende Verenigingen. Om af te sluiten speelde de klaroenblazer nog ‘The Last Post’. Bekijk de video hieronder om te zien hoe dat eraan toeging.

(Lees de rest van het artikel onder de video.)

Districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA) vertelt over de bommenwerper: ‘De bommenwerper Lanchaster ED 810, was één van de 197 die was vertrokken in Skellingthorpe om het Duitse Oberhausen te bombarderen. De vloot raakte verwikkeld in hevige beschietingen door luchtafweer en aanvallen van de Duitse nachtjagers. Vooral op de terugweg werd de Lancaster hevig aangevallen waarbij zeventien toestellen verloren gingen.’

‘Dit vliegtuig werd neergehaald door de Duitser Rudolf Frank, een piloot met heel wat luchtoverwinningen achter zijn naam. De zeven bemanningsleden, Albert Victor Crawford (piloot, 21 jaar), Arthur Ernest Davey (navigator, 26), Joseph Brown McHendry (operator, 25), William George Reed (bomb aimber, 20), Leslie Toal (vluchtingenieur, 29), Charles Buckle (schutter, 22) en Kenneth Ivor Bowerman (schutter, 20), werden begraven op het Schoonselhof.’

Het monument is een werk van de Ekerse beeldhouwer Stef Van Eyck, die het maakte in opdracht van het district. Het werd onthuld in juni 2016. Het beeld is een schaalmodel van de vleugel van de Lancaster en is gemaakt uit cortenstaal. Het verhaal van de Lancaster werd aangehaald in een boek van archivaris Fons Van den Wyngaert.

Tekst, foto en video: Bob Storms