Ga lekkere tomaten proeven

KALMTHOUT – Het tomatenfestival van Arboretum Kalmthout zwaait traditioneel de zomer uit met een kleurrijke tentoonstelling over deze smakelijke vrucht. Zo’n 200 opmerkelijke en zeldzame tomatenrassen passeren de revue in een overzichtstentoonstelling in het historische Vangeertenhof.

Moestuinliefhebbers kunnen er grasduinen en shoppen tussen ruim 300 tomatenrassen in de gespecialiseerde zadendatabank die door de vrijwilligers van Arboretum Kalmthout beheerd wordt.


Deze editie van het Tomatenfestival krijgt een uitgesproken culinair tintje. Traiteurs en lokale producenten laten je aan hun eetkraam in de arboretumtuin proeven van originele hapjes met tomaat als hoofdingrediënt. Wil je zelf aan de slag, dan kun je inspirerende recepten plukken uit de tentoonstelling en je ingrediënten aan het kraam met verse tomaten kopen. Voor fijnproevers, niet te missen.

Speciaal voor het tomatenfestival ontwierp de Kalmthoutse chocolatier Clément Ickx twee uitzonderlijke pralines in een verrassende combinatie met tomaat. Zijn creaties ‘Rito’ en ‘Muse’, met een vulling gebaseerd op de gelijknamige tomaatjes van Stoffels Tomaten, kun je tijdens het tomatenfestival proeven én mee naar huis nemen, want ze zijn er in primeur te koop.


Het festival vindt plaats van vrijdag 3 tot zondag 5 september van 10 tot 17 uur in Arboretum Kalmthout, Heuvel 8. Je betaalt zeven euro op vrijdag en 8,5 euro op zaterdag of zondag. Houders van een jaarkaart of een museumpas en kinderen jonger dan twaalf jaar hoeven niet te betalen. Toegang tot de tuin is inbegrepen. Meer info op https://www.arboretumkalmthout.be/kalender.masterdetail.html/p_detail_url/nl/dvt/arboretum/kalender/tomatenfestival0.period_1.html.

Het plantencentrum, de cadeau- & boekenshop en de cafetaria zijn vrij toegankelijk van 10 tot 17 uur, ook op zon- en feestdagen.  Om de verspreiding van het Coronavirus (Covid-19) te vermijden, gelden er in Arboretum Kalmthout verschillende maatregelen. Kijk op de website voor een volledig overzicht en antwoorden op veel gestelde vragen.

(Antwerps Persbureau / Foto Arboretum Kalmthout)