Geschiedenis

Radio Totaal (tot 1989): Begin jaren tachtig werd in verschillende Vlaamse gemeenten getart met “De Vrije Radio” In Kapellen kon men toen luisteren naar Radio Merlijn die hun studio hadden in de Gasstraat. Pol Soetewey en Bruno Kuylen, twee jeugdvrienden, die er programma’s verzorgden, vonden dat de aanpak van het radio maken aan het amateurisme van de CB’ers moest onttrokken worden en vormden het idee om een nieuwe radio op te starten. Zij gingen praten met de bestuursleden van VMK (Verenigde Middenstand van Kapellen) en vonden steun om samen met enkele bestuursleden van deze middenstandsvereniging VZW Radio Totaal boven de doopvont te houden.

De vzw werd gesticht op 24 juni 1982 en met man en macht werd een studio ingericht in de Pastoor van de Houdtstraat 3 waar destijds een winkelcentrum gevestigd was. Op 25 juli 1982 werden de eerste uitzendingen gestart vanuit de gloednieuwe studio. Om een en ander betaald te krijgen organiseerde de 2 spitsbroeders Pol en Bruno in de begin jaren heel wat fuiven in de toenmalige gemeentelijke feestzaal Concordia in de Dorpsstraat. Daarnaast werd steevast elk jaar promotie gevoerd op de Handelsbeurs van Kapellen. Als snel was het aantal medewerkers aan vzw Radio Totaal uitgegroeid tot een zo’n 80 tal eenheden. Bovendien sprak men eind jaren tachtig al lang niet meer van de “De Vrije Radio” maar vereiste de aanpak van een “Niet Openbare Radio” of een lokaal radiostation meer en meer een professionele aanpak zodat ook een gestructureerde reclamewerving gestart werd. Ook begonnen er zich bepaalde strekkingen te vormen binnen Totaal, die van het vrije radio imago af wilden en professionele radio wilden maken.

In 1986 al werd het project “NV Lokaal” opgestart, onder leiding van Peter Soetewey, bijgestaan door Michel Verzwyvelen. Bedoeling was vooral om af te stappen van het ieder doet maar wat gevoel en een structuur in de radio te brengen. Van een echt playlist was nog geen sprake, wel werkten we met “verplichte blokken” van songs, die dus op repeterende tijdstippen de revue passeerden. Ook w<as er een “verboden” collectie die niet in de NV Lokaal blokken mochten gespeeld worden. Dit werd vooral bevolkt door de CC-catch’s en de Modern Talking’s van die tijd. Enkel op het middaguur en in de late gerichte programma’s was er nog plek voor vrije keuze, voor elk wat wils.

De overgang naar de jaren 90 werd gemaakt met nog een belangrijke stap: horizontale programmering. Of toch althans een zeer geslaagde poging in die richting. In de 90’s toch ook wel een paar stevige uitschieters zoals Geert Van Noten en de Etherbeesten, en het aanvankelijk eerde braaf gestarte Chevalier-Dupré, dat al snel muteerde naar Verzwyvelen-Van Bremen, 3 uur lang completere zwijnerij waarvan je het begin kende, maar het eind steevast een verrassing bleek, zelfs voor de makers. Veel radiomakers bereiken in die periode ook een fase waarin ze ook andere verplichtingen hadden, waarin sommigen ook uitbraken naar de “top”-stations, en waardoor het steeds moeilijker werd DJ’s te vinden op het gewenste niveau.

Uiteindelijk stond het in de sterren geschreven dat totaal op zichzelf steeds moeilijker kon overleven, en trad het geheel toe tot de Contact-groep.  Hierdoor werd het DJ-portfolio ook steeds maar kleiner, om tijdens de laatste jaren enkel nog operationeel gehouden werd door een paar mensen.