Na 20 jaar toch een volledige fietsostrade in Kapellen

De fietsostrade in de gemeente Kapellen blijft een moeilijk punt. Een bewoner blokkeert al 20 jaar het dossier om het ontbrekende stuk van de fietsostrade tussen de spooroverweg aan de Vloeiende en het station van Sint-Mariaburg aan te leggen.

Beluister onderaan het artikel de reportage.

De burgemeester van Kapellen Dirk Van Mechelen (Open VLD) begrijpt ergens wel waarom. ‘Ik moet eerlijk zeggen dat ik de buurtbewoners alleen maar gelijk kan geven. Men heeft de hele houtkap die bestond tussen spoorlijn 12 en de achtertuin van de bewoners volledig weggehaald, waardoor het groenscherm dat als buffer diende voor de geluidsoverlast en de zichtbaarheid volledig verdwenen is. Als daar ook nog een fietsostrade zou bijkomen kan je begrijpen waarom zo’n groenscherm noodzakelijk is.’

De burgemeester is samen met schepen voor mobiliteit Koen Helsen bij de buurtbewoners langs-geweest om een mogelijk compromis te bespreken. Een groenscherm zou een oplossing kunnen bieden, al is gedeputeerde van mobiliteit van de provincie Antwerpen Luk Lemmens (N-VA) nog niet al te optimistisch. ‘Er zijn gesprekken, maar is nog geen zicht op een volledige oplossing. De Kapelse gemeenteraad zal eerstdaags een beslissing moeten maken over de zaak der wegen, dan pas kan de gewestelijke omgevingsambtenaar het dossier terug volledig verklaren en kunnen wij terug een omgevingsvergunning toekennen. Nadien kan er nog beroep aangetekend worden of kunnen de bewoners zeggen dat ze akkoord gaan.’

Komende maandag buigt de Kapelse gemeenteraad zich over de zaak der wegen. Als alles daar vlot verloopt en de vergunning kan toegekend worden zonder bezwaar van de buurtbewoners, zouden de werken al in oktober of november aangevat kunnen worden zegt Luk Lemmens (N-VA).

We zullen dus nog even moeten wachten voor we zorgeloos over de fietsostrade van Antwerpen naar Essen zullen kunnen fietsen en andersom.

Beluister hier de reportage.

Tekst, foto en audio: Bob Storms