Opleiding horeca voor mensen met beperking

CVO Vitant werkt samen met vzw Rotonde uit Brasschaat om een volwaardige basisopleiding horeca en bakkerij te geven aan volwassenen met een beperking. Dit schooljaar startte in de opleiding horeca en bakkerij een groep van veertien volwassenen met drie begeleiders bij Campus PIVA aan de Desguinlei.

CVO Vitant organiseert sinds september 2016 als enig centrum in Vlaanderen een horeca-opleiding voor deze doelgroep. De groep volwassenen van vzw Rotonde leert zowel keuken-als zaalwerk. Sinds dit jaar is daar een bakkerij-opleiding bijgekomen. Luk Lemmens (N-VA), gedeputeerde bevoegd voor het Provinciaal Onderwijs Antwerpen: ‘Het provinciaal onderwijs heeft aandacht voor gelijke kansen. Het onderwijs speelt een belangrijke rol om mensen kansen te geven in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Het is belangrijk dat onze cursisten zich niet laten hinderen door hun beperking, maar net door goed onderwijs hun mogelijkheden en talenten kunnen ontdekken en ten volle kunnen ontwikkelen.’ In de basisopleidingen leren de cursisten de basisknepen van het keuken-, zaal en bakkerswerk. Zoals alle opleidingen in CVO Vitant, is ook deze opleiding zo beroepsgericht mogelijk opgevat. Zo baten deze cursisten een aantal keer de bistro van het centrum uit waarbij ze zowel koken als bedienen.

Dirk De Wilde, adjunct-directeur van CVO Vitant: ‘Deze opleiding past helemaal binnen de visie van CVO Vitant. Binnen de opleiding leren de begeleiders aan de cursisten dezelfde technieken en vaardigheden als in andere beginnerscursussen. Het verschil is dat er naast een chef nu ook enkele begeleiders mee in de keuken staan en het tempo lager ligt. Vzw Rotonde neemt elke week drie begeleiders mee voor veertien cursisten. Zij volgen mee de lessen en leiden alles in goede banen. In oktober starten we ook een groep mode op.’ Organisaties die graag willen participeren of personen die op de hoogte willen gehouden worden, kunnen dit melden aan CVO Vitant via bonnie.peeters@cvovitant.be of 03 242 26 20. Meer info: www.cvovitant.be.