Parantee-Psylos, de Vlaamse G-sportfederatie, telt af naar de Paralympische Spelen door dagelijks één Vlaamse deelnemer met een videoportret voor te stellen aan het brede publiek. Op 18 augustus is het de beurt aan Joyce Lefevre uit Deurne.

Joyce Lefevre kampte bij haar geboorte op 28 juni 1988 in Jette met zuurstoftekort in de hersenen, waardoor ze een hersenverlamming opliep. In de zomer van 2014 nam ze in haar manuele rolstoel deel aan de jaarlijkse Dodentocht in Bornem. Haar bijzondere prestatie ging dankzij een interview op ATV niet onopgemerkt voorbij. Parantee-Psylos merkte haar op en al vrij snel begon Joyce met wheelen.

In 2016 was Lefevre op de 100 meter goed voor brons op het EK in het Italiaanse Grosseto. In de zomer van datzelfde jaar ging voor haar een droom in vervulling toen ze last minute geselecteerd werd voor de Paralympische Spelen in Brazilië na de schorsing van Rusland. Ze eindigde op de 8ste plaats op de 100 meter sprint en werd op de 400 meter gediskwalificeerd.

Twee jaar na haar bronzen medaille op het EK in Italië slaagde de Antwerpse er opnieuw in om op de Europese kampioenschappen Para-atletiek in Berlijn (2018) brons te behalen op de 100 meter sprint. In 2021 maakte ze een grote sprong: ze verpulverde haar persoonlijk record op de 100 meter op de Grand Prix in Notwill dit voorjaar.

Joyce Lefevre neemt deel aan 100 en 800 meter op de Paralympische Spelen in Tokyo.

Bekijk videoportret van Joyce

Wat bij verspreiding van de video’s?

De portretten worden verspreid in het kader van de sensibiliseringscampagne ‘Beleef G-sport op jouw manier’, waarmee Parantee-Psylos vzw mensen met een beperking in Vlaanderen wil aanzetten tot sporten en bewegen, met steun van Sport Vlaanderen. De inspirerende verhalen van onze topsporters kunnen een hefboom vormen, zodat meer mensen proeven van G-sport. Daarom vragen wij:

  • Om bij gebruik van de video op sociale media de hashtags #beleefgsport en #nonstopvoorgsport te vermelden, en de link te leggen naar @ParanteePsylos
  • Bij gebruik vragen we ook om de link te leggen naar de wegpagina www.parantee-psylos.be/beleefgsport, zodat we mensen met een beperking die nog niet sporten en dat wel wensen, snel verder kunnen helpen.

Joyce volgen tijdens de Paralympische Spelen?