Peter Genyn pakte zilver op de 200m (T51) op de Paralympische Spelen in Tokyo.

Titelverdediger Peter Genyn en zijn grootste concurrent Toni Piispanen maakten snel duidelijk dat ze onder elkaar zouden uitmaken wie de titel op zak zou steken. Uiteindelijk bleek de Fin iets sterker. In hun zog pakte landgenoot Roger Habsch een mooie bronzen plak.

Genyn na zijn race: “Ik ben een beetje ontgoocheld, want ik kwam voor goud. Ik wist dat het heel nipt zou zijn tussen Toni, Roger en mij, en dat de overwinning zou gaan naar degene die de beste dag had. Ik had sneller moeten zijn, heb een foutje gemaakt en mijn topsnelheid was niet hoog genoeg. Maar op dit niveau moet alles gewoon juist zijn. Nu moet ik dit even laten bezinken, even herladen en proberen vrijdag revanche te nemen op de 100m. Toni klopte me de afgelopen twee maal wel, maar ik ben daar nog steeds wereldrecordhouder, en ben niet van plan deze zonder slag of stoot af te geven.”

Peter Genyn werd op 24 december 1976 geboren in Brasschaat. Op zestienjarige leeftijd brak hij zijn nek na een duik in ondiep water. De diagnose luidde tetraplegie of verlamming van de borst tot aan de voeten. Tijdens zijn lange revalidatie kwam hij in 1994 in contact met rolstoelrugby, de eerste en enige teamsport voor mensen met zowel arm- als beenuitval. Genyn legde zich hierop toe en oefende de sport op het hoogste niveau uit. Samen met zijn team nam hij deel aan de Paralympische Spelen in Londen en Athene, won hij medailles op het Europees kampioenschap en behaalde hij een vierde plek op het wereldkampioenschap.

In 2013 kende Genyn opnieuw een zware tegenslag. Hij brak zijn heup en dijbeen en moest een kruis maken over zijn succesvolle carrière in de rugby. Een emotioneel zware periode volgde. Om in goede conditie te blijven ging hij met een wheeler op de weg rijden. Door zijn rugbyverleden wist Parantee-Psylos dat hij snel was en stelde de federatie hem voor om atletiekwedstrijden uit te proberen.

In 2014 eindigde de voormalig rolstoelrugbyspeler in Zwitserland meteen derde op zijn eerste wedstrijd in aanwezigheid van de Europese top. Later dat jaar kaapte hij ook de zilveren medaille weg op het EK in Swansea, Engeland. In 2015 kroonde hij zich in Doha tot wereldkampioen op zowel de 100 meter als 400 meter rolstoelsprint. Op de Paralympische Spelen in Rio een jaar later haalde hij opnieuw de dubbel binnen. In 2017 werd Genyn dubbel wereldkampioen, het jaar nadien dubbel Europees kampioen. Het leverde hem twee keer op rij de titel van Paralympiër van het Jaar op. In 2019 en 2021 won hij telkens goud op de 200 meter en zilver op de 100 meter op respectievelijk het WK in Dubai en het EK in Bydgoszcz.

Videoportret

Wat bij verspreiding van de video?

De portretten worden verspreid in het kader van de sensibiliseringscampagne ‘Beleef G-sport op jouw manier’, waarmee Parantee-Psylos vzw mensen met een beperking in Vlaanderen wil aanzetten tot sporten en bewegen, met steun van Sport Vlaanderen. De inspirerende verhalen van onze topsporters kunnen een hefboom vormen, zodat meer mensen proeven van G-sport. Daarom vragen wij:

  • Om bij gebruik van de video op sociale media de hashtags #beleefgsport en #nonstopvoorgsport te vermelden, en de link te leggen naar @ParanteePsylos
  • Bij gebruik vragen we ook om de link te leggen naar de webpagina www.parantee-psylos.be/beleefgsport, zodat we mensen met een beperking die nog niet sporten en dat wel wensen, snel verder kunnen helpen.