Provincie opent domeinen voor jeugdbewegingen

Naar aanleiding van het noodweer in ons land stelt de Provincie Antwerpen een aantal provinciale recreatie- en groendomeinen ter beschikking van de getroffen jeugdbewegingen. Het gaat om de recreatiedomeinen Zilvermeer en Lilse Bergen en de groendomeinen Rivierenhof, Vrieselhof, Vrijbroekpark, Averegten, Kasteel d’Ursel en enkele domeinen van Kempens Landschap.

Traditiegetrouw organiseren de jeugdbewegingen hun kampen in de getroffen provincies. Vele jongeren keken uit naar hun kamp, wellicht de eerste sinds de start van de pandemie.

Onder leiding van gedeputeerde Jan De Haes (N-VA) bekeek het departement Vrije Tijd, waaronder de recreatie- en groendomeinen vallen, hoe ze de jeugdbewegingen op hun terreinen konden helpen. Jeugdbewegingen wenden zich tot de contactpersonen.

Ondanks de al volgeboekte bivakzones en groepskampeerplaatsen in het Zilvermeer en De Lilse Bergen, zochten de domeinen naar mogelijkheden om jeugdbewegingen een plekje te geven. In de Lilse Bergen is het jeugdkampterrein naast het domein nog vrij van woensdag 11 tot zondag 22 augustus. Er is geen water en elektriciteit op het terrein zelf.

In het Rivierenhof in Deurne staat het stuk grasland over de zij ingang van het kasteel Sterckshof ter beschikking. De ridders van De Quae Werelt kamperen ook op deze plek.

In het Vrieselhof in Ranst kan men het weiland aan de Goorstraat ter beschikking stellen. Er zijn geen faciliteiten zoals water en elektriciteit beschikbaar. Contactpersoon Patrick Van Riel (zie hoger). De Averegten in Heist-op-den-Berg heeft één hectare aan evenementen weide ter beschikking. Er is op de weide geen elektriciteit en geen water aanwezig.

In het Vrijbroekpark in Mechelen is er een perceel van 4 000 vierkante meter dat een kleine scoutsgroep kan bergen. Het terrein heeft geen faciliteiten zoals water en elektriciteit. Het is bereikbaar via de Uilmolenweg, maar vrachtwagens worden niet toegelaten omwille van de kleiige grond.

Op het grasveld links naast kasteel d’Ursel in Bornem is er plaats voor een kamp met maximaal 30 deelnemers. De jongeren kunnen gebruik maken van twee toiletten in het poortgebouw (gelegen op 200 meter afstand). Er zal water zijn via een tuinslang. Van vrijdag 30 juli tot en met zondag 15 augustus kunnen ze ook gebruik maken van douches en toiletten in het Laathof, het centrum voor jeugdtoerisme in het park.

Antwerps Persbureau