Spektakel in Deurne

Meer dan een maand na de aankomst van de nieuwe havenkraan als bouwpakket, is de opbouw compleet en verhuist deze over het water naar haar nieuwe positie langs het Albertkanaal. De oude kraan verhuist in de tegenovergestelde richting naar de Merksemsesteenweg. Het belooft een indrukwekkend spektakel te worden.

Morgenvroeg zal Gosselin Logistics de kraan naar haar nieuwe plaats op de containerterminal verhuizen over het water. Hiervoor doen ze beroep op VICTROL – Heavy & RORO Pontons die een ponton zullen aanleveren om beide kranen over het Albertkanaal te vervoeren. Gosselin verwacht dat deze position switch met de oude kraan de hele dag in beslag zal nemen en gaan rond 7 uur ’s ochtends al vroeg van start.

De stalen reus werd op maandag 3 mei in stukken via de binnenvaart geleverd. Sindsdien heeft Gosselin Logistics samen met enkele specialisten van Konecranes Germany en Sarens onafgebroken gewerkt om de nieuwe kraan te assembleren. Na enkele dagen van zware testen met containers en het liften van andere ballasten werd de kraan goedgekeurd voor gebruik.

De nieuwe Konecranes Gottwald model 5 kraan heeft een radius van 51 meter en zal voornamelijk ingezet worden voor containers en breakbulk cargo. De kraan heeft een maximum capaciteit van 125 ton en is daarom uitermate geschikt voor de heavy lifts. De aankoop van deze kraan is een rechtstreeks gevolg van de verbreding van het Albertkanaal en de uitbreiding van de kaaimuur van Gosselin. Marc Smet, CEO van Gosselin Group: ‘We zetten in op de binnenvaart en op multimodale oplossingen om de druk op onze (lokale) wegen te verlichten en zekerheid te bieden aan onze klanten. Het aantal behandelde containers blijft immers stijgen.’