Sport Vlaanderen Brasschaat officieel geopend als state-of-the-art G-sportcentrum door Vlaams minister van Sport Ben Weyts

Vandaag openden Vlaams minister van Sport Ben Weyts en de gedeputeerde voor de provincie Antwerpen Jan De Haes officieel het vernieuwde Sport Vlaanderen Brasschaat als state-of-the-art G-sportcentrum. De Vlaamse en de provinciale overheid investeerden de voorbije jaren fors in verschillende nieuwe infrastructuren en renovaties om de volledige site 100% toegankelijk te maken voor G-sporters. De buitenaanleg – de laatste grote stap in de ontwikkeling van de site – werd afgelopen maand volledig afgerond. Dit in combinatie met het aanwezige G-sportexpertenteam, een G-sportuitleendienst en een uitgesproken G-sportprogrammatie maakt van Sport Vlaanderen Brasschaat een innovatief G-sportcentrum dat over heel wat troeven beschikt.

State-of-the-art G-sportcentrum

Bij Sport Vlaanderen Brasschaat kan iedere sporter terecht. Alle accommodaties zijn 100% toegankelijk voor G-sporters. Het sportcentrum biedt een professionele en veilige omkadering voor kinderen en volwassenen die specifieke aandacht nodig hebben en verdienen.
“De sterkte van Sport Vlaanderen Brasschaat als G-sportcentrum is het samenbrengen van verschillende functies op één plek”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “De combinatie van een integraal toegankelijke infrastructuur, een G-sportexpertenteam, een G-sportuitleendienst en een uitgesproken G-sportprogrammatie maakt van Sport Vlaanderen Brasschaat echt een innovatief en duurzaam ‘center of excellence’. De prachtige ligging in het groen, die uitnodigt om ook buiten te sporten, maakt het plaatje compleet. Hier creëren we onze toekomstige Paralympische atleten.”

Integrale aanpak die verder gaat dan bestaande toegankelijkheidsnormen

Bij de bouw- en renovatiewerken werd gekozen voor een integrale aanpak die verder gaat dan de bestaande toegankelijkheidsnormen. Dat vertaalt zich in voldoende en ruime rolstoeltoegankelijke kleedkamers en sanitair, extra bergingen voor G-sportmateriaal, ruimte voor een G-sportuitleendienst, enzovoort. De sporthal, met vlakverende sportvloer met elastische eigenschappen, beantwoordt ook aan alle eisen van G-sporters, en werd extra voorzien van specifieke belijning (voor o.a. boccia, torbal, goalbal, rolstoelrugby en E-hockey). Buiten zijn sporten zoals G-hockey en G-voetbal perfect mogelijk op het kunstgrasveld.

Er werd bij de bouw rekening gehouden met verschillende soorten handicaps (o.a. kleurengebruik voor slechtzienden, ringleidingen voor gehoorgestoorden, schuine hellingen en voldoende brede deuren voor rolstoelsporters, akoestische wanden voor personen met autisme of ADHD, enzovoort). G-sport bedraagt momenteel 11% van de totale programmatie. Op termijn mikt Sport Vlaanderen Brasschaat om het percentage op te krikken naar 20%. De G-sportprogrammatie bestaat o.a. uit een G-sportspeelschool, G-sportkampen, een G-sportaanbod voor scholen, een G-sportervaring voor bedrijven, verschillende G-sportclubs en een laagteparcours voor rolstoelgebruikers.

Een nieuwe richting vanaf 2012

Bij de opmaak van het bovenlokaal sportinfrastructuurplan 2.0 van de provincie Antwerpen in 2012 signaleerde Parantee vzw de behoefte aan een specifieke sportinfrastructuur voor rolstoelsporten in het Antwerpse. Het projectvoorstel om het polyvalente centrum (toen nog ‘Peerdsbos’) om te vormen tot een G-sportcentrum werd door de provincie Antwerpen in 2014 ingediend bij Vlaanderen. Daarvoor werd een budget voorzien van 4.660.000 euro. De Vlaamse Regering kende dat jaar een eenmalige investeringssubsidie van 1.377.000 euro toe. In 2018 werd het sportcentrum door de provincie overgedragen aan Sport Vlaanderen. Met de recente afronding van de buitenaanleg zijn de werken volledig voltooid en kan Sport Vlaanderen Brasschaat nu echt als een volwaardig G- sportcentrum gepromoot worden.
“Het creëren van een maximaal toegankelijke infrastructuur is een absolute basisvoorwaarde om mensen met een handicap te laten sporten”, zegt Jan De Haes, gedeputeerde voor de provincie Antwerpen. “Met de ontwikkeling van een G-sportexpertisecentrum legden we de lat nog hoger, zowel wat betreft de programmatie als wat betreft infrastructuureisen. We zijn enorm blij dat we hier vandaag de resultaten van kunnen zien, en Provincie Antwerpen nu over een geweldig G-sportcentrum beschikt.”
‘Centers of excellence’Het G-sportcentrum past in de visie van de Vlaamse Regering om de centra van Sport Vlaanderen te laten evolueren naar ‘centers of excellence’, waarbij de focus ligt op een sterk bovenlokale identiteit met aandacht voor opleiding, breedtesport (met overnachting), topsporttrainingsfaciliteiten en faciliteiten voor nichesporten. In Sport Vlaanderen Brasschaat wordt met G-sport gefocust op een niche, en verder ook op opleiding en breedtesport (weliswaar zonder overnachting). Het sportcentrum is verder ook een gecertificeerde passiefbouw, het eerste dat gerealiseerd werd door de provincie Antwerpen. Zo is er aandacht voor compactheid, oriëntatie, zonwering en het groeperen van functies. Het gebouw wordt verlucht door het inzetten van een energiezuinig ventilatiesysteem met warmterecuperatie.