SportKompas laat uw kind bewegen

Gemeente & ocmw Zoersel schreef haar zes scholen, meer bepaald de leerlingen van het derde en vier-de leerjaar, in voor het SportKompas. Dit project van Sportamundi vzw en Sport Vlaanderen helpt kinderen ontdekken welke sport het best bij hen past, zodat ze snel de smaak te pakken krijgen om er in te vliegen. Een leuke manier om zoon- of dochterlief meer te doen bewegen, is hem/haar inschrijven in een toffe sportclub in de omgeving.

Maar hoe weet u waar uw kind echt aanleg voor heeft of wat hij/zij leuk vindt? SportKompas is een wetenschappelijk verantwoorde test die uw zoon of dochter helpt in het uitkiezen van zijn/haar ideale sport. Door een combinatie van vragen en bewegingsoefeningen ontdekt hij/zij welke sport hem/haar op het lijf geschreven is.

Planning

Scholen konden zich hiervoor apart inschrijven, maar ook lokale besturen konden de regierol op zich nemen door de scholen in hun gemeente gezamenlijk in te schrijven, en dat is wat gemeente & ocmw Zoersel deed. “We hadden het SportKompas eigenlijk al aangekondigd voor einde vorig schooljaar, maar door de verstrengde coronamaatregelen moesten we de testen uitstellen”, vertelt schepen van Sport, Olivier Rul. “Nu nemen we tijdens deze maand september de draad weer op in alle Zoerselse scholen.”

– Op 10 september bijten de leerlingen van Pierenbos de spits af. – Op 27, 28 en 29 september zijn de leerlingen van Klim-Op, Beuk & Noot en de Antoniusschool aan de beurt.

– De leerlingen van de Elisabethschool en de Kiekeboes volgen tot slot op 30 september. “Het gemeentebestuur neemt de kosten voor deze tests op zich. Omdat we ons engageren om het SportKompas de komende drie jaar nog twee keer te organiseren, krijgen we dit jaar 40 % korting en betalen we € 6 per leerling”, aldus nog Olivier.

Handige brochure

“Weten de kinderen na het SportKompas welke sport ze willen beoefenen, dan vinden ze een overzicht van alle Zoerselse sportclubs met een jeugdwerking in de handige brochure die onze sportdienst hiervoor samenstelde”, voegt burgemeester Liesbeth Verstreken er nog aan toe. “Als een bepaalde sport niet in onze gemeente kan beoefend worden, nemen we een kijkje in de nabije omgeving. Alle vierhonderd leerlingen krijgen deze brochure, samen met hun SportKompasrapport, mee naar huis.”

Investering

“Als je op jonge leeftijd de juiste sport vindt, dan is de kans groot dat je ook lang blijft sporten”, zegt Vlaams minister van Sport, Ben Weyts. “Dit is dus vooral een investering in de kinderen zelf. Maar ook de sportclubs gaan het effect hopelijk zien in hun ledenaantallen. En wie weet, misschien ontdekken we via het SportKompas wel enkele toptalenten van de toekomst.”