Zomertentoonstelling Christian Clauwers

Frozen Lands & Infinite Sea

Het avontuurlijke fotowerk van Christian Clauwers nodigt uit om te genieten van de meest afgelegen hoeken van onze planeet, te beginnen bij de Noordpool, via verschillende fascinerende eilanden, tot Antarctica.

Het oeuvre van Clauwers richt zich op de spanning tussen mens en natuur en op de bewustmaking van de klimaatproblematiek en afnemende biodiversiteit. De afgelopen jaren lag zijn focus als fotograaf op het verkennen van de vijf oceanen en hun (meest afgelegen) eilanden, alsook de poolgebieden.

In december had Clauwers de eer om zijn werk in te zetten op de klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP25), als lid van de Belgische Delegatie.

Wanneer

14 juli 2021 – 1 augustus 2021

Waar

Sint-Jozefskapel, Augustijnslei 76, 2930 Brasschaat.

Openingsuren

Woensdag tot zondag tussen 14:00 – 18:00

Rondleidingen door de fotograaf

– Woensdag 14/07 tussen 14:00-18:00

– Woensdag 28/07 tussen 15:30-18:00

– Donderdag 29/07 tussen 14:00-18:00

– Zondag 01/08 tussen 14: 00-18: 00

BIOGRAFIE CHRISTIAN CLAUWERS
Van de Noordpool tot de jungle, van woestijnduinen tot de Himalaya, van vulkaantoppen tot oceaanbodems, … Voor fotograaf Christian Clauwers is geen plaats op aarde ooit te ver weg. Zelfs niet de Ross Sea in Antarctica.


Zijn avontuurlijke reizen hebben hem naar de polaire uithoeken van onze planeet gebracht: van 78° noorderbreedte tot 78° zuiderbreedte. Hij omcirkelde de wereld al twee keer en verkende meer dan 114 landen op alle 7 continenten.

Op achtjarige leeftijd experimenteerde Christian al met fotografie. Na zijn studies Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen en Global Management aan de Antwerp Management School werkte hij als Communicatiemanager bij het Vlaamse Parlement. Daarna stortte hij zich hartstochtelijk op zijn levenswerk.
Gedreven door de uitdagingen van klimaatsverandering, plasticvervuiling, afnemende
biodiversiteit en de ontwrichting van kwetsbare ecosystemen op afgelegen eilanden door de interventie van de mens, zoekt Christian naar sporen van de impact die de mens heeft nagelaten op de natuur. Projecten zoals het betreden van de Global Seed Vault op Svalbard, zijn halve omvaart van het Antarctische continent, evenals zijn odyssee door de Zuid-Atlantische Oceaan en Zuid-Indische Oceaan, zijn allemaal expedities waar Christian de relatie en het spanningsveld onderzoekt tussen mens en natuur vanuit verschillende invalshoeken. In de Stille Oceaan zeilde
Christian gedurende 4 maanden van eiland tot atol, met als focus het stijgende zeeniveau a.g.v. de opwarming van de aarde en de wijze waarop kwetsbare eilanden zich trachten voor te bereiden op deze toenemende problematiek.

Christian exploreerde de minst verkende hoeken van de planeet, plaatsen die vaak vijandig, donker, wild en onherbergzaam zijn, in zijn zoektocht om hun waarheid te onthullen. Hij hoopt dat de reactie van de kijker op deze beelden tweeledig is: het waarderen van de ongeëvenaarde schoonheid van de natuurlijke wereld, en het meer bewust worden van de fragiliteit ervan.


De visuele exploratie van de klimaatverandering wordt gevoed door zijn liefde voor de natuurlijke wereld, die volgens hem kan worden gered door de schoonheid ervan te tonen. In de afgelopen jaren heeft Christian zich in zijn werk volledig toegespitst op de vijf oceanen en hun eilanden. Hierbij bezocht hij enkele van de meest afgelegen eilanden op de planeet. In december 2019 was hij één van de Belgische vertegenwoordigers op de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP25).
Als kunstfotograaf wil Christian zijn verhaal delen, anderen inspireren en aanmoedigen tot bewustwording en engagement.

Portfolio: www.clauwers.com